چگونه عمر و دوام گوشی خود را افزایش دهیم؛ 10 نکته کاربردی
1 دقیقه خوانده شدهبا کمک این ترفندها به حفظ و افزایش عمر و دوام گوشی و مخصوصا باتری کمک کنید تا خرید دستگاه جدید، دیگر اولین گزینه شما نباشد.
گوشی موبایل قبل از اینکه با مشکلی مواجه شود، معمولا دو تا سه سال عمر میکند. این دستگاهها به تدریج دچار فرسودگی میشوند و در نهایت سرعت پردازش کاهش مییابد و باتری ضعیف میشود. خرید مدل تازه یا تعویض گوشی هر بار که مدل جدیدی عرضه میشود، میتواند برای کاربران گران تمام شود.
خبر خوب اینکه با انجام برخی ترفندها میتوانید از گوشی مدت بیشتری کار بکشید. فقط باید از آنچه دارید، بیشترین بهره را ببرید. طبق آخرین اخبار تکنولوژی، این ترفندها برای طولانیتر کردن عمر گوشی فوق العاده هستند.
به روز رسانی نرم افزاری
نادیده گرفتن نوتیفیکیشن آپدیت نرمافزاری آسان است، اما معمولا فراموش میکنیم که به روزرسانی گوشی چقدر اهمیت دارد. آپدیت نرمافزاری تنها به دریافت ویژگیهای جدید محدود نمیشود؛ بلکه برای عملکرد و امنیت گوشی حیاتی است.
با آپدیت کردن گوشی خود بهترین عملکرد ممکن را دریافت خواهید کرد؛ حتی اگر چند سال از عمر آن گذشته باشد. علاوه بر بهبود عملکرد، آپدیت میتواند مشکلات و باگها را رفع کند و تجربه کاربری را بهبود دهد.
درک میکنیم که شاید آپدیتها را بهطور منظم انجام ندهید؛ چون هر بار به نظر میرسد که جزئی هستند یا شاید هم فراموش میکنید. البته همچنان مهم است که آپدیت را جدی بگیرید. برای راحتی بیشتر، میتوانید شیوه خودکار را در تنظیمات دستگاه خود فعال کنید تا همیشه از آخرین نسخه سیستمعامل بهره ببرید.
عمر و دوام گوشی با حفظ باتری
بسیاری از افراد عادتهای ناسالمی در مورد شارژ کردن و مراقبت از باتری دارند و حتی از این موضوع آگاه نیستند که چقدر به عمر مفید گوشیهایشان آسیب میرسانند. مثلا اگر گوشی خود را درست قبل از خواب به شارژ بزنید و بگذارید تا صبح شارژ شود، به این معنی است که گوشی شما برای ساعتها در حالت 100% باقی میماند. این کار به نظر طبیعی میآید، اما در بلندمدت به باتری دستگاه آسیب میزند.
بیشتر دستگاهها باتری لیتیوم یونی دارند که وقتی دائما بهطور کامل شارژ شوند یا اجازه دهید به صفر برسند، فرسوده میشوند. این عادت در طول زمان ظرفیت باتری را کاهش میدهد. به این معنی که باتری دیگر به اندازهای که باید، شارژ را نگه نمیدارد.
اگر آیفون دارید، برای اطمینان از سطح سلامت باتری میتوانید گزینه Optimized Battery Charging را فعال کنید. امکان مذکور الگوهای شارژ شما را یاد میگیرد و از شارژ بیشتر از 80% تا مدت کوتاهی پیش از بیدار شدن شما جلوگیری میکند. گوشیهای اندروید نیز ویژگی مشابهی به نام Adaptive Charging دارند و با اندروید 15 میتوانید گوشی خود را محدود کنید تا فقط 80% شارژ شود.
تعویض باتری
باتری گوشی حتی با اقدامات مناسب هم به دلیل ماهیت باتریهای لیتیوم یونی، با گذشت زمان تحلیل میرود. زمانی که باتری ضعیف میشود، شاید خاموش شدن ناگهانی و گرم شدن بیش از حد را تجربه کنید. به جای کنار گذاشتن دستگاهی که هنوز عملکرد مناسبی دارد، میتوانید به تعویض باتری آن فکر کنید.
اپل از زمان رسوایی Batterygate در سال 2017 شفافیت بیشتری در مورد عملکرد باتریهای خود نشان میدهد. بسیاری از تولیدکنندگان دیگر نیز حالا از این سیاست پیروی میکنند. اکنون آسانتر از همیشه میتوانید وضعیت سلامت باتری دستگاهها را بررسی کنید. زمانی که ظرفیت باتری به طور قابل توجهی کاهش یافته باشد (معمولا زیر 80٪) شاید بهتر باشد که آن را تعویض کنید.
برخلاف ارتقای گوشی به مدل جدید، تعویض باتری یک راهکار نسبتا اقتصادی است که شما را از هزینه خرید یک دستگاه جدید خلاص میکند. با یک باتری جدید، عمر و دوام گوشی را حفظ میکنید و دستگاه میتواند عملکردهای اولیه خود را دوباره به دست آورد.
فعالیتهای پس زمینه در گوشی
اغلب متوجه نمیشویم که چقدر اپلیکیشن در پسزمینه گوشی در حال اجرا باقی مانده. آنها دائما خود را بهروزرسانی میکنند و مصرف انرژی را بالا میبرند. فرایندهای پنهان میتوانند یکی از عوامل نهفته پشت برخی مشکلات دستگاه هم باشند.
اپلیکیشنهای فعال در پسزمینه حتی زمانی که از آنها استفاده نمیکنید، منابع را هرچند کم مصرف میکنند. با گذشت زمان، این فعالیتهای مداوم در پسزمینه میتواند فشار قابل توجهی به عمر و دوام گوشی و باتری وارد کند.
به تنظیمات خود بروید و اپلیکیشنهایی که بیشترین مصرف باتری را دارند بررسی کنید. تصمیم بگیرید که آیا واقعا به آنها نیاز دارید یا خیر. در گوشی اندروید به راحتی میتوانید اپلیکیشنهای پرمصرف در پسزمینه را شناسایی کنید و ببندید. همچنین بیشتر گوشیها حالت Battery Saver یا Low Power Mode دارند که به طور خودکار فعالیتهای پسزمینه را برای صرفهجویی در مصرف انرژی کاهش میدهد. ویژگی مفید دیگر، غیرفعال کردن بروزرسانی اطلاعات اپلیکیشنها در پسزمینه است.
محافظت فیزیکی برای حفظ عمر و دوام گوشی
گاهی اوقات گوشی زمین میخورد و صفحهنمایش میشکند یا کلا دستگاه از کار میافتد. افتادن، ضربه خوردن و خش در استفاده روزانه اجتنابناپذیر است، اما همیشه مطمئن شوید گوشی شما به خوبی محافظت شده تا از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری کنید.
کاور و محافظ صفحه معمولا عملکرد مناسبی در جذب شوک ناشی از ضربه احتمالی دارد و از خش افتادن یا ترک خوردن صفحهنمایش و شیشه پشتی جلوگیری میکند. علاوه بر این، کمک میکنند که گوشی شما مدت طولانیتری نو به نظر برسد و عمر و دوام گوشی بیشتر شود.
هنگام خرید، کاور ضخیم بگیرید؛ زیرا کاورهای ضخیمتر میتوانند ضربههای ناشی از افتادن را بهتر تحمل کنند. خرید کاور از جنس مواد جذبکننده شوک مانند سیلیکون، لاستیک یا نئوپرن را هم در اولویت بگذارید. برای محافظ صفحه، بهتر است از محافظ جنس شیشه حرارتدیده استفاده کنید؛ زیرا این نوع معمولا خیلی محکمتر از نوع پلاستیکی هستند.
مرتبسازی فضای ذخیره داخلی
گوشی شما معمولا مانند یک چمدان پر از چیزهایی شده که احتمالا به آنها نیازی ندارید. واقعیت این است که گوشی شلوغ به اندازهای که باید، سریع عمل نمیکند. مرتب نگه داشتن فضای ذخیرهسازی گوشی تنها به معنای داشتن فضای خالی برای عکسها یا اپلیکیشنهای جدید نیست؛ بلکه برای حفظ عملکرد بهینه دستگاه ضرورت دارد.
هنگامی که فضای ذخیرهسازی گوشی شما به حد ظرفیت خود نزدیک میشود، این موضوع توانایی سیستم را در مدیریت وظایف پسزمینه و فایلهای موقت محدود میکند. علاوه بر این باعث میشود پردازنده به سختی کار کند و عملکرد گوشی هم کند شود.
طبیعی است که به مرور زمان حجم فایلها روی گوشی زیاد شود. ما اغلب به فایلهای غیرضروری که انباشته میشوند، توجه نمیکنیم. مثلا حافظه کش اپلیکیشنها، عکسهای تکراری، ویدیوهای حجیم، دانلودهای استفادهنشده و اپلیکیشنهای قدیمی از این موارد هستند. حذف منظم این فایلها میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
استفاده از کابل و اکسسوری مناسب برای حفظ عمر و دوام گوشی
کابل، شارژر و لوازم جانبی که استفاده میکنید، میتوانند تأثیر زیادی بر سلامت گوشی شما بگذارند. ممکن است وسوسه شوید که گزینههای ارزانتر و غیرمعتبر را خریداری کنید، اما لوازم جانبی باکیفیت و تایید شده همیشه در بلندمدت بهتر عمل میکنند. برای اطمینان از اعتبار محصولات، خرید خود را از فروشگاهها یا وبسایتهای رسمی انجام دهید.
شارژرها و کابلهای غیرمعتبر اغلب فاقد تنظیم ولتاژ مناسب هستند که میتواند منجر به گرم شدن بیش از حد یا سرعت شارژ ناپایدار شود. با گذشت زمان، این نوسان جریان به باتری گوشی آسیب میرساند، عمر آن را به طور قابل توجهی کوتاه میکند و همچنین پورت شارژ را از بین میبرد.
چنین لوازم جانبی همچنین میتوانند خطرات جدی ایمنی ایجاد کنند. احتمال گرم شدن بیش از حد، جرقه زدن یا حتی ایجاد آتشسوزی را نیز در نظر بگیرید. همیشه باید از لوازم جانبی اصلی یا تایید شده توسط سازنده کمک بگیرید تا عمر و دوام گوشی خود را تامین کنید.
دور نگه داشتن دستگاه از دمای بالا
مانند بیشتر انسانها، گوشیها هم محدوده دمایی مناسب برای عملکرد بهینه دارند که برای بیشتر دستگاهها بین صفز تا 35 درجه است. بالا بردن دمای گوشی به سطح بیشتر از این محدوده یا کاهش آن میتواند به باتری و قطعات داخلی گوشی آسیب بزند.
مثلا اگر گوشی شما بیش از حد داغ شود، باتری تغییر شکل میدهد و فرسایش آن سرعت میگیرد. به همین ترتیب، سرمای شدید میتواند انرژی گوشی را سریعتر تخلیه کند، بر عملکرد صفحهنمایش تأثیر بگذارد و ممکن است منجر به خاموشی ناگهانی گوشی شود.
سعی کنید گوشی را مخصوص در روزهای گرم از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. یعنی گوشی را روی داشبورد خودرو قرار ندهید یا در جایی که دما میتواند به طور چشمگیری افزایش یابد، نگذارید. بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند هنگام شارژ کردن گوشی، کاور محافظ را از بدنه جدا کنید.
بهینه سازی تنظیمات گوشی
چند مورد دیگر در تنظیمات وجود دارد که میتوانید در دستگاه اعمال کنید ضمن حفظ عمر و دوام گوشی باتری آن، عملکرد را نیز بهبود دهید. بهتر است که با روشنایی صفحه بهعنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان باتری شروع کنید. اغلب گوشیها تنظیمات Auto Brightness دارند که روشنایی صفحه را بر اساس شرایط نوری تنظیم میکند. بنابراین تنها به اندازهای که نیاز دارید از روشنایی نمایشگر استفاده میکنید. برای صرفهجویی بیشتر در مصرف باتری، میتوانید حالت تاریک را فعال کنید. حالت Dark Mode بهویژه زمانی مفید است که از گوشی با نمایشگر OLED استفاده کنید؛ زیرا پیکسلهای جداگانه هنگام نمایش رنگ سیاه خاموش میشوند.
از فعال کردن حالت صرفهجویی در باتری گوشی خود نترسید. این ابزار بسیار مفید است که فرآیندهای خاصی از اپلیکیشنها مانند خدمات موقعیتیابی و دیگر فعالیتهای پسزمینه را محدود میکند. نکته مفید دیگر این است که هپتیکها و افکتهای حرکتی گوشی خود را غیرفعال سازید.
کمک گرفتن در مواقع نیاز
حتی با تمام عادتهای درست، گاهی اوقات گوشیها به مراقبت حرفهای نیاز دارند. گوشی شما کند شده یا نشانههایی از فرسایش نشان میدهد، پس نباید در مشاوره با یک متخصص تردید کنید. تکنسین تعمیرات معتبر میتواند دقیقا به شما بگوید مشکل گوشی در چیست و آیا به راهاندازی مجدد، تعویض قطعه یا دستگاه جدید نیاز دارد.
برای مثال اگر متوجه شدید که باتری گوشی شما به طور غیر معمولی سریع تخلیه میشود، بهتر است آن را برای تعویض ببرید تا از خطراتی مانند باد کردن یا خراب شدن جلوگیری کنید. از طرفی اگر گوشی شما داغ میشود، ممکن است مشکلی در قطعات داخلی وجود داشته باشد که تنها یک متخصص میتواند آن را تشخیص دهد و رفع کند. مشکلاتی مانند صفحهنمایش ترکخورده یا پورت شارژ فرسوده به راحتی تعمیر میشوند و هزینه آنها بسیار کمتر از تعویض کامل دستگاه خواهد بود. برخی مشکلات را نیز با تمیز کردن گرد و غبار انباشته شده یا کالیبراسیون مجدد دستگاه مرتفع میکنند و تعمیرکارها به راحتی میتوانند این کارها را انجام دهند.
ملاحظاتی برای تعمیر و نگهداری امن
یکی دیگر از مزایای مشاوره با متخصص این است که میتوانید ترفندهای نگهداری متناسب با دستگاه خود دریافت کنید. در نهایت، مطمئن شوید که به یک مرکز تعمیرات تاییدشده و معتبر مراجعه و گوشی را دست هر شخصی نسپارید.