انرژی تجدید پذیر چیست؛ آشنایی با انواع انرژی نو و مزایای آن
1 دقیقه خوانده شده
مصرف سوختهای فسیلی مانند نفت، گاز و زغالسنگ یکی از عوامل اصلی افزایش گازهای گلخانهای و درنتیجه گرمایش جهانی است. در مقابل، انرژیهای تجدیدپذیر بهعنوان راهحلی مؤثر برای مقابله با این بحران درحال گسترش هستند. بهویژه منابع انرژی خورشیدی و بادی بهدلیل تولید کمتر گازهای گلخانهای گزینههای مناسبی برای کاهش تغییرات اقلیمی به شمار میآیند. البته انرژیهای تجدیدپذیر مانند هر منبع انرژی دیگر، چالشها و بحثهای خاص خودشان را دارند. یکی از این بحثها مربوط به تعریف انرژی تجدیدپذیر است. در ادامه، با تعریف، انواع، مزایا و چالشهای پیش رو در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بیشتر آشنا خواهیم شد.
انرژی تجدیدپذیر چیست؟
انرژی تجدیدپذیر (renewable energy) به انرژیهایی گفته میشود که از منابع طبیعی به دست میآید. این منابع بهطور طبیعی و در مدت کوتاهی نسبت به عمر انسان تجدید میشوند. منابع انرژی تجدیدپذیر شامل نور خورشید، باد، آب، امواج دریا، زیستتوده و انرژی گرمایی ذخیرهشده در پوسته زمین هستند. این منابع نهتنها تجدیدپذیر و بیپایاناند، بلکه با تولید کمتر گازهای گلخانهای به حفظ محیطزیست کمک میکنند.
این منابع در مقایسه با سوختهای فسیلی مزایای قابلتوجهی دارند. برخلاف سوختهای فسیلی که عمدتاً در چند منطقه محدود مانند کشورهای خاورمیانه یافت میشوند، منابع تجدیدپذیر بهطور گستردهتری در دسترساند. استفاده از این منابع موجب کاهش آلودگی و کاهش وابستگی به منابع انرژی محدود میشود.
بسیاری از کشورها برای حفظ توسعه پایدار و کاهش آسیبهای زیستمحیطی، بیشتر در انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنند.
این انرژیها با گذشت زمان پیشرفت کردهاند و هزینه تمامشده آنها برای استفاده عموم کاهش یافته است؛ بهطوریکه از سال ۲۰۱۱ تاکنون سریعتر از هر منبع انرژی دیگری رشد کردهاند. سال ۲۰۲۳، انرژیهای تجدیدپذیر رکورد جدیدی ثبت کردند و ۵۳۶ گیگاوات ظرفیت جدید به سیستم انرژی جهان افزودند.
درحالحاضر این منابع انرژی تجدیدپذیر حدود ۱۳ درصد کل مصرف انرژی جهان را تأمین میکنند. همچنین افزایش استفاده از برق در بخشهای مختلفی مانند کشاورزی، ساختمانها، صنعت و حملونقل باعث میشود انرژی تجدیدپذیر بیشتر در شبکه برق جهانی ادغام شود. اکنون، ۳۰ درصد برق جهان از این منابع تأمین میشود.
بااینحال، بهرغم اجماع جهانی بر ضرورت حرکت بهسوی انرژیهای تجدیدپذیر، این منابع هنوز با موانع زیادی روبهرویند. در رقابت با سوختهای فسیلی که بهشدت یارانه میگیرند، شرایط ناعادلانهای دارند؛ به همین دلیل، جهان همچنان به سوختهای فسیلی وابسته است، بهطوریکه سال ۲۰۲۲، ۷۹ درصد انرژی مصرفی جهان از این منابع تأمین شدند.
برای بیش از ۱۵۰ سال، انسانها بهطور گستردهای از سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ و نفت برای تأمین انرژی استفاده کردهاند و موجب افزایش بیسابقه در سطح گازهای گلخانهای شدهاند. این گازها حرارت را در جو به دام میاندازند و دمای جهانی را افزایش میدهند که یکی از نشانههای تغییرات اقلیمی است. این تغییرات شامل افزایش دما، رویدادهای شدید آبوهوایی، مهاجرت انسانی، تغییر زیستگاههای حیاتوحش و افزایش سطح دریاها میگردد.
انواع انرژیهای تجدیدپذیر
اصطلاح انرژی تجدیدپذیر به انرژی اطلاق میشود که تمامنشدنی بوده و در مقادیر نامحدود در دسترس است. این انرژی عمدتاً از 6 منبع طبیعی زیر استخراج میشود:
1. انرژی خورشیدی

انرژی خورشیدی (solar energy) به انرژیای گفته میشود که از خورشید به دست میآید. این انرژی میتواند به 2 شکل انرژی حرارتی و الکتریکی پاک تبدیل شود و برای تولید برق، گرمایش و آب گرم استفاده گردد. درحالحاضر، فقط حدود ۵.۵ درصد برق جهان از انرژی خورشیدی تأمین میشود. البته پتانسیل این انرژی بسیار بلاست؛ برای مثال، پنلهایی که مساحتی معادل دریاچه ارومیه (۵۲۰۰ کیلومتر مربع) را پوشش میدهند، میتوانند نهفقط برق مصرفی ایران، بلکه برق تمام کشورهای خاورمیانه را تأمین کنند!
انواع انرژی خورشیدی
برای بهرهبرداری از انرژی خورشیدی، 3 فناوری اصلی وجود دارد:
فتوولتائیکها: نور خورشید مستقیم به برق تبدیل میشود.
نیروی خورشیدی متمرکز: گرمای خورشید (انرژی حرارتی) برای به حرکت درآوردن توربینهای برق مقیاس بزرگ استفاده میشود.
سیستمهای گرمایش و سرمایش خورشیدی: انرژی حرارتی برای گرمکردن آب و هوا استفاده میشود.
2. انرژی بادی

انرژی بادی (wind energy) از نیروی مکانیکی باد برای تولید انرژی به دست میآید. مولدها این انرژی مکانیکی را به برق تبدیل میکنند. این نیروی مکانیکی همچنین میتواند مستقیم برای کارهایی مانند آردکردن غلات یا پمپاژ آب استفاده شود.
توربینهای بادی
رایجترین روش برای برداشت انرژی باد، استفاده از توربینهای بادی (wind turbines) است. این توربینها با استفاده از نیروهای آیرودینامیکی، پرههای روتور را میچرخانند که به جعبهدنده متصل شده و به ژنراتور منتقل میشوند. این تبدیل نیروی آیرودینامیکی به چرخش ژنراتور برق تولید میکند.
توربینهای بادی برای بسیاری از مردم مشخصترین نماد انرژیهای تجدیدپذیرند. درباره اینکه آیا آنها نمادی از پیشرفت هستند یا منظرهای نازیبا، بحثهای گستردهای در جریان است.
مزایای انرژی باد
اصلیترین مزایای انرژی باد عبارتاند از اینکه منبعی نامحدود، رایگان و تجدیدپذیر است. این نوع انرژی از نظر هزینههای نگهداری و مصرف برای مصرفکنندگان اقتصادی است. علاوهبراین، نیروگاههای بادی میتوانند در دریا ساخته شوند. مزرعههای بادی دریایی بهدلیل بادهای قویتر در دریا، انرژی بیشتری تولید میکنند.
برخلاف نیروگاههای سنتی، انرژی باد هیچ آلودگی هوایی یا گازهای گلخانهای تولید نمیکند.
معایب انرژی باد
اگرچه انرژی باد پاک و ارزان است، ساخت توربینها و تأسیسات بادی بسیار پرهزینه است. هزینههای ساخت و مهندسی توربینهای عظیم در دریا گران، پیچیده و زمانبر است.
همچنین برخی نگران اثرات بصری توربینهای بادی بر مناظر طبیعی هستند. بسیاری از مزارع بادی در مناطق دورافتاده طبیعت قرار دارند که پیشتر دستنخورده بودند. علاوهبراین، برخی مزارع بادی ممکن است سروصدا ایجاد کنند که برای جوامع محلی آزاردهنده است.
توربینهای بادی همچنین ممکن است برای برخی از حیاتوحش خطرناک باشند. بسیاری از پرندگان و خفاشها با برخورد به پرهها کشته شدهاند و کارشناسان اکنون درحال تحقیق روی اثرات توربینهای بادی بر زیستگاههای دریایی هستند.
3. انرژی آبی
انرژی آبی (Hydropower) از قدیمیترین منابع انرژی در جهان است که از فشار آب جاری برای به حرکت درآوردن توربینها به دست میآید، مانند سدهای مدرن یا آسیابهای آبی پیش از انقلاب صنعتی.
درحالحاضر، انرژی آبی بزرگترین منبع انرژیهای تجدیدپذیر هم در جهان (حدود ۱۷ درصد) هم در ایران (حدود ۴ درصد) را تشکیل میدهد.
تاریخچه انرژی آبی
استفاده از انرژی آبی قدمت زیادی دارد. اولین کاربردهای شناختهشده آن در چین بین سالهای ۲ قبل از میلاد و ۹ میلادی بوده که از چرخهای آبی برای خردکردن غلات و استخراج مواد معدنی استفاده میکردند. در همین دوران، یونانیها نیز چرخهای آبی برای آسیابکردن گندم ساخته بودند.
توربینهای مدرن هیدروالکتریک براساس اصول کتاب Architecture Hydraulique نوشته مهندس نظامی فرانسوی، «برنارد فورست دو بلیدور»، توسعه یافتند. این کتاب در قرن هجدهم پایهگذار طراحی توربینهایی شد که انرژی جنبشی آب را به برق تبدیل میکردند.
اولین پروژه هیدروالکتریک سال ۱۸۷۸ برای تأمین برق یک لامپ در خانه «Cragside» انگلستان راهاندازی شد. 4 سال بعد، اولین نیروگاه هیدروالکتریک در ویسکانسین افتتاح شد و در یک دهه، صدها نیروگاه مشابه در سراسر ایالات متحده راهاندازی شدند.
مزایا و معایب انرژی آبی
انرژی هیدروالکتریک بهعنوان منبعی داخلی، این امکان را به هر منطقه میدهد که انرژی موردنیازش را تولید کند. پس از نصب، هزینههای بهرهبرداری از این انرژی بسیار پایین است و میتواند به کاهش هزینههای مصرف انرژی برای خانوارها منجر شود.
علاوهبر تولید انرژی، ساخت سدهای هیدروالکتریک میتواند به ایجاد ذخایر آبی و فراهمکردن امکانات تفریحی مانند شنا و قایقرانی کمک کند. این پروژهها همچنین میتوانند در کنترل سیلاب، تأمین آب شرب و پشتیبانی از آبیاری کشاورزی مفید واقع شوند.
بااینحال، این پروژهها مشکلات زیستمحیطی قابلتوجهی ایجاد میکند. ساخت سدها میتواند به تخریب زیستگاههای طبیعی و ممانعت از مهاجرت ماهیها منجر شود. همچنین، تغییر مسیر رودخانهها میتواند بر جوامع بومی و مناطقی که به این منابع آبی وابستهاند، تأثیرات منفی بگذارد.
برخی از پژوهشگران معتقدند این معایب میتواند باعث شود انرژی آبی منبع انرژی کاملاً پایدار در نظر گرفته نشود.
4. انرژی کشندی؛ یکی دیگر از منابع انرژی تجدیدپذیر

انرژی کشندی یا انرژی جزرومدی (tidal energy)، برخلاف انرژی آبی که به جریان آب در دریاچهها و رودخانهها وابسته است، از توان امواج دریا هنگام بالا و پایین رفتن جزرومد تولید میشود. مشابه انرژی باد، این امواج باعث حرکت توربینها میشوند که به جعبهدنده متصلاند و این حرکت به تولید برق میانجامد.
آینده انرژی کشندی
انرژی کشندی هنوز منبع انرژی نسبتاً نوین است و تاکنون تأثیر زیادی در تولید انرژی نداشته است اما پژوهشگران بهطور فزایندهای به پتانسیل عظیم اقیانوسها برای تولید انرژی تجدیدپذیر، پاک و قابلاعتماد پی بردهاند. این انرژی میتواند به تولید برق برای میلیونها خانه در سراسر جهان منجر شود.
مزایای انرژی کشندی
آب بهطور قابلتوجهی از هوا متراکمتر است و به همین دلیل انرژی کشندی نسبت به انرژی خورشیدی و بادی توان بیشتری دارد. این انرژی میتواند قدرت بسیار بیشتری را با همان قطر توربین و سرعت روتور تولید کند و درعینحال پیشبینیپذیرتر است؛ بهعبارتدیگر، انرژی کشندی تمام مزایای انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی (مانند انرژی پاک و ارزان) را دارد اما بدون مشکل قطعی و ناپایداری نیرو. این ویژگیها باعث میشود انرژی کشندی منبع انرژی تجدیدپذیر امیدوارکننده و جذاب به نظر برسد.
معایب انرژی کشندی
باوجود مزایای چشمگیر، انرژی کشندی هنوز در مراحل اولیه توسعه قرار دارد و هزینههای بالای سرمایهگذاری اولیه آن از بزرگترین چالشهاست. توسعه این فناوری و اتصال آن به شبکههای برق نیازمند کارهای مهندسی پیچیده و هزینهبر است که باعث میشود شروع پروژهها زمانبر و پرهزینه باشد. این امر مانع جذب سرمایهگذاران و بهطور کلی کند شدن پیشرفت آن میشود.
انرژی زمین گرمایی

انرژی زمینگرمایی (geothermal energy) از گرمای درون پوسته زمین نشأت میگیرد. این گرما نتیجه تجزیه رادیواکتیو ذرات در هسته زمین است. هستهای که دمای آن مطابق تخمینها با دمای سطح خورشید برابری میکند!
آتشفشانها و چشمههای آب گرم، مانند آنچه در «پارک ملی یلواستون» میبینید، نمونههای برجسته رسیدن انرژی گرمایی زمین به سطح هستند. این گرما میتواند از طریق کانالهای آب یا بخار از پوسته زمین حمل و به انرژی تبدیل شود تا مورداستفاده قرار گیرد.
این منبع انرژی قدرتمند در کشورهایی با ذخایر زمینگرمایی زیاد، مقادیر عظیمی از برق تولید میکند. کشورهایی مانند السالوادور، نیوزیلند، کنیا، فیلیپین و ایسلند که انرژی زمین گرمایی بیش از ۹۰ درصد نیازهای گرمایشی آنها را تأمین میکند، نمونههای بارزی از بهرهبرداری گسترده از این منبع انرژی هستند.
کاربردهای انرژی زمینگرمایی
استفاده از انرژی گرمای زمین میتواند به 3 دسته تقسیم شود:
کاربردهای مستقیم: استفاده مستقیم از آب گرم از منبع بدون تجهیزات تخصصی، مانند استخرهای شنا، چشمههای آب گرم و شهرهایی که حمامهای معدنی دارند.
پمپهای حرارتی زمینگرمایی: سیستمی از مبدل حرارتی (حلقهای از لولههای دفن شده در زمین) و یک پمپ که میتواند ساختمانها را در تابستان خنک و در زمستان گرم کند.
تولید برق: نیروگاههای زمینگرمایی که از بخار برای تولید برق استفاده میکنند.
مزایای انرژی زمینگرمایی؛ یکی دیگر از منابع انرژی تجدیدپذیر
مزیت اصلی انرژی زمینگرمایی این است که به عوامل غیرقابلپیشبینی مانند شرایط آبوهوایی وابسته نیست. دمای هسته زمین پایدار است و زمانی که بهدرستی از آن استفاده شود، میتواند قدرتی در مقیاس غیرقابلتصور را به کار گیرد. ظرفیت انرژی زمینگرمایی موجود در واقع بیش از ۱۵ تراوات (۱۵ هزار گیگاوات) مصرف انرژی در سراسر جهان است.
معایب انرژی زمینگرمایی
مهمترین نقطهضعف انرژی زمینگرمایی وابستگی آن به مکان است. نیروگاههای زمینگرمایی باید جایی ساخته شوند که انرژی از طریق منبع آب یا بخار در دسترس باشد. متأسفانه، این بدان معنی است که برخی نقاط زمین نمیتوانند از این منبع استفاده کنند.
همچنین مانند سایر انواع انرژیهای تجدیدپذیر، هزینه و نیروی انسانی نیز مسئلهساز است. حتی اگر منبع مداوم گرما در زمین وجود داشته باشد، انرژی موردنیاز برای استخراج آن میتواند بسیار زیاد باشد. نرخ استخراج سیالات و بخار گرمشده ممکن است از نرخ پرکردن بیشتر شود که باعث میشود ارزش زمان و هزینه صرفشده کمتر و در نتیجه پایداری آن کاهش یابد.
6. انرژی زیستتوده

زیستتوده (Biomass) مادهای آلی و تجدیدپذیر است که از گیاهان و حیوانات به دست میآید. زیستتوده میتواند مستقیم برای تولید گرما سوزانده یا به مایعات و گازهای تجدیدپذیر تبدیل شود.
تا اواسط سده نوزدهم که انقلاب صنعتی منابع انرژی تجدیدناپذیر را معرفی کرد، زیستتوده منبع اصلی مصرف انرژی بود. البته بسیاری از کشورها هنوز از انرژی زیستتوده بهعنوان منبع اصلی سوخت، بهویژه در زمینههای پختوپز و گرمایش، استفاده میکنند.
منابع انرژی زیستتوده
منابع انرژی زیستتوده عبارتاند از:
چوب و ضایعات فرآوری چوب: شامل چوب هیزم، الوار، ضایعات کارخانههای مبلمان و مایع سیاه از کارخانههای خمیر کاغذ و کاغذ است.
محصولات زراعی و ضایعات آنها: مواد و پوستههای حاصل از کشت ذرت، سویا، نیشکر و ضایعات فرآوری محصولات زراعی و غذایی.
مواد زیستی در زبالههای جامد شهری: شامل محصولات کاغذی، پنبه و پشم باشد.
کود حیوانی و فاضلاب انسانی: برای تولید بیوگاز/گاز طبیعی تجدیدپذیر.
مزایای انرژی زیستتوده
انرژی زیستتوده یکی از متنوعترین انواع انرژیهای تجدیدپذیر است. میتوان آن را در تولید بیودیزل برای وسایل نقلیه، گاز متان و طیف وسیعی از سوختهای زیستی دیگر، گرمکردن خانهها و تولید برق تبدیل کرد. همچنین سوختهای زیستتوده را میتوان تقریباً همهجا یافت. منابع انرژی زیستتوده تقریباً همه جای کره زمین وجود دارد.
یکی از مزایای این منبع انرژی این است که برخلاف سایر انواع انرژیهای تجدیدپذیر — و در واقع انرژیهای تجدیدناپذیر — هزینههای جمعآوری سوختهای زیستتوده بسیار پایین است. این امر انرژی زیستتوده را برای تولیدکنندگان و سرمایهگذاران جذابتر میکند؛ زیرا آنها میتوانند سریعتر از سرمایهگذاری اولیه خود به نقطه سربهسر برسند.
علاوهبراین، بخش زیادی از زبالههای زیستتخریبپذیر ما میتواند بهطور مؤثرتری برای تولید انرژی زیستتوده استفاده شود؛ بنابراین، این نیرویی دوجانبه برای پایداری است — تولید انرژی تجدیدپذیر و استفاده از زبالههایی که در محلهای دفن زباله میمانند و میپوسند.
معایب انرژی زیستتوده
تفاوت اصلی این انرژی با سایر منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشید و آب این است که انرژی زیستتوده نیاز به نگهداری مداوم دارد. گیاهان بهوفور یافت میشوند اما بهرهبرداری از انرژی زیستتوده نیاز به تلاشهایی برای تجدید و نگهداری ذخایر دارد، مانند آبیاری منظم و رسیدگی به مواد زائد ناشی از تولید بیش از حد (هرچند این مواد ارگانیک خواهند بود). این امر درنهایت به پایداری انرژی زیستتوده آسیب میزند.
همچنین انرژی تولیدشده از زیستتوده کاملاً پاک نیست. سوزاندن چوب و سایر گیاهان تولید گازهایی بهغیراز کربن میکند. این گازها میتوانند آلودگی ایجاد کنند، هرچند نه به همان اندازه و شدت منابع انرژی تجدیدناپذیر. برخی سازمانها، مانند شراکت برای ادغام سیاستها، سوختهای زیستتوده را نوعی آلودگی هوا معرفی میکنند.
انرژی تجدیدپذیر در برابر انرژی تجدیدناپذیر
انرژی تجدیدناپذیر به انرژیای اطلاق میشود که از سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ، نفت، گاز طبیعی و غیره تولید میشود. بااینکه ذخایر این منابع وسیع به نظر میرسند، این منابع قابلتجدید نیستند و بهتدریج روکاهشاند.
با نرخ فعلی مصرف جهانی، سوختهای فسیلی مطابق جدول زمانی زیر به اتمام خواهند رسید:
نوع سوخت | زمان تا پایان |
نفت | 50 سال |
گاز طبیعی | 60 سال |
اورانیوم | 100 سال |
زغالسنگ | 110 سال |
چرا باید سریعتر از انرژیهای تجدیدناپذیر فاصله بگیریم؟
ایران، همانند بیشتر کشورهای دنیا، درحالحاضر از انواع گوناگون انرژیهای تجدیدناپذیر مانند نفت، گاز، زغالسنگ و انرژی هستهای استفاده میکند اما دلایل مهمی وجود دارد که نشان میدهند باید تجدیدنظر کنیم:
تخریب زمین
برای دستیابی به منابع نفت، گاز، زغالسنگ و اورانیوم بستر دریاها شخم زده میشود، کوهها جابهجا میشوند و زیستگاهها نابود میگردند.
آلودگی آب
عملیات استخراج زغالسنگ اغلب باعث نشت سنگ، خاک و مواد شیمیایی سمی به زمین و آبهای زیرزمینی میشود. نشت نفت نیز اقیانوسها را آلوده کرده، زندگی دریایی را از بین میبرد و دائم به کل اکوسیستمها آسیب میزند. آب آشامیدنی ما ممکن است به حدی آلوده شود که در مناطقی نزدیک به محلهای شکست هیدرولیکی، رابطهای علتومعلولی میان آلودگی و بیماریهایی مانند سرطان، نقایص مادرزادی و آسیبهای عصبی وجود داشته باشد.
انتشار گازهای آلاینده در هوا
حتی قبل از اینکه از سوختهای فسیلی استخراجشده استفاده شود، این سوختها هوای ما را آلوده کرده و طیف وسیعی از مشکلات را برای انسانها و حیاتوحش ایجاد میکنند. بنزن که باعث سرطان خون کودکان و اختلالات خونی میشود و فرمالدئید که خود عامل سرطان است، فقط 2 نمونه از این سموماند. همچنین شکست هیدرولیکی (Fracking) که صنعتی روبهرشد در ایالات متحده است، با چندین مشکل جدی سلامتی مرتبط است (فناوری شل).
افزایش سرعت گرمایش جهانی
شاید هشداردهندهترین نکته این است که سوزاندن سوختهای فسیلی عامل اصلی انتشار گازهای گلخانهای است که موجب تسریع در گرمایش جهانی (تغییرات اقلیمی) میشود. این گازها حرارت را در جو زمین به دام میاندازند و باعث گرم شدن آبوهوای کره زمین میشوند که پیامدهای فاجعهآمیزی به دنبال دارد.
ضروری است در منابع انرژی خود تجدیدنظر کنیم. بقای سیاره ما به مهار منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر بستگی دارد.
کلام آخر
در مقام نتیجهگیری میتوان گفت هیچ منبع انرژی ایدهآلی وجود ندارد اما بهانهکردن معایب عمدتاً قابلحل انرژیهای تجدیدپذیر و در پی آن ادامهدادن به وضع کنونی، میتواند ما را مدام در مقابله با تغییرات اقلیمی به عقب براند.
پرسشهای پرتکرار
انرژی ناشی از منبعی که هنگام استفاده تمام نمیشود، مانند نیروی باد یا خورشید.
یکی از معایب انرژیهای تجدیدپذیر این است که تولید مقادیری برق به اندازه برق مولدهای سوخت فسیلی دشوار است.
انرژی هستهای انرژی کربندایی٬شده و بدون آلودگی است و گازهای گلخانهای را در جو منتشر نمیکند اما اورانیوم، سوخت راکتورهای هستهای، منبع محدودی است؛ بنابراین انرژی هستهای انرژی پاک اما غیرقابلتجدید است.
انواع اصلی انرژیهای تجدیدپذیر عبارتاند از: انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی آبی، انرژی زمینگرمایی، انرژی زیستتوده و انرژی کشندی. هرکدام مزایا، محدودیتها و کاربردهای خاص خود را دارد.