بررسی گوشی iPhone 16 اپل؛ بهترین خوشدست آیفون!
1 دقیقه خوانده شدهشرکت اپل (Apple) با معرفی آیفون 16 شما رو به 4-5 سال قبل میبره؛ جایی که آیفونهای X و XS با طراحی عمودی دوربینها، خودنمایی میکردن. این شرکت با رونمایی از آیفون 16 و 16 پلاس، عادت سال قبلشو کنار گذاشت و خیلی منطقی، دو تا لنز دوربین رو به صورت عمودی روی قاب پشت گوشی قرار داد تا خلاصه یه چهره جدید توی خانواده آیفون 2024 ببینیم. اما تغییر ظاهر فقط بخش کوچیکی از تغییرات آیفون 16 محسوب میشه. این گوشی از نظر پردازنده، کیفیت عکسها، ظرفیت و ماندگاری باتری، روشنایی صفحه نمایش و سختافزارهای جانبی، نسبت به آیفون 15 رشد خیلی خوبی داشته. اما باید دید این پیشرفت اونقدر هست که آیفون 16 ارزش خرید بالایی داشته باشه؟ با بررسی گوشی iPhone 16 همراه موبونیوز باشید.
بررسی طراحی ظاهری گوشی آیفون 16
چند سالی بود که به طراحی تکراری و کسلکننده گوشی آیفون عادت کرده بودیم و امسال با رونمایی از آیفونهای سری 16، چشم خیلیا برق زد! اگرچه آیفون 16 پرو و 16 پرو مکس، دقیقاً با همون طراحی آیفونهای 15 پرو و پرو مکس تولید شده بودن اما طراحان شرکت اپل سرشون به سنگ خورده و خلاصه بعد از سالها، طراحی متفاوتی برای آیفون 16 و 16 پلاس در نظر گرفتن. این گوشی از نظر ظاهری، خیلی ویژگیهای منحصر به فردی نداره و شاید خیلیم ساده باشه اما چون اپل خرق عادت کرده، برای کاربرها جالبه.
برخلاف نسل قبلی که با 5 رنگ مشکی، آبی، سبز، زرد و صورتی تولید و روانه بازار شده بود، این بار، شاهد رنگهای جیغتری هستیم! تناژ رنگها تغییر کرده و مخصوص کساییه که دنبال گوشی با رنگهای تند هستن. آیفون 16 در پنج رنگ زیر تولید شده:
مشکی
سفید
آبی
سبز
صورتی
همینطور که از عکس این گوشی متوجه شدید، رنگهایی که در براش در نظر گرفته شده تندتره و یه نسخه سفید رنگ هم بهشون اضافه شده که خیلیا طرفدارش بودن و در نسل قبلی وجود نداشت.
کیفیت بدنه
اپل برای ساخت بدنه این گوشی از شیشه با محافظ مخصوص استفاده کرده. کیفیت و مقاومت بدنه گوشیهای آیفون، واقعاً مثال زدنیه و آیفون 16 هم از این قاعده پیروی میکنه. اندازه گوشی دقیقاً مشابه نسل قبلیه؛ طول و عرض 147.6 در 71.6 میلیمتر با ضخامت 7.8 میلیمتری که دقیقاً همونیه که در آیفون 15 وجود داشت. حتی وزن بدنه این گوشی هم تغییر چندانی نکرده. حتماً میدونید که به گلسهای روی بدنه و نمایشگر این گوشی نباید خیلی اتکا کنید و حتماً همون لحظه اولی که آیفون 16 رو خریدید برای محافظت از بدنه و نمایشگرش، کاور و گلس محافظ جداگانه بخرید.
بررسی فریم
دور تا دور آیفون 16 با فریم آلومینیومی پوشونده شده تا به راحتی دچار خط و خش و شکستگی نشه. فریمهای آلومینیومی، نسبت به پلاستیکیها، خیلی مقاومترن اما لازمه یادآوری کنیم که نسخههای Pro و Pro Max از آیفون 16، فریم تیتانیومی دارن که هم روی وزن گوشی تاثیر بهتری گذاشته و هم مقاومت بالاتری داره.
سمت راست گوشی میتونید کلید پاور رو ببینید و کمی پایین، دکمه جدید Camera Control دیده میشه. سمت چپ، کلید اکشن، کلیدهای ولوم و شیار سیم کارت قرار داده شده. پایین گوشی، پورت شارژ USB-C به همراه میکروفن و اسپیکرها رو میتونید ببینید و در بالای گوشی چیزی جز چند خط آنتن دیده نمیشه اما یه کم دقت کنید، اسپیکر مخصوص مکالمه رو اون لابهلا میبینید.
بررسی پنل جلو
در پنل جلوی این گوشی، شاهد کوچکترین نمایشگر سری آیفونهای 16 هستیم. این نمایشگر حاشیههای نسبتاً زیادی داره ولی دقیقاً همونیه که در نسل قبل هم وجود داشت. نسبت نمایشگر به بدنه گوشی 86.8 درصد در نظر گرفته شده و دور تا دور نمایشگر رو که نگاه میکنید، حاشیههای مشکی رو میتونید ببینید. این مشکل در نسخههای پرو و پرو مکس بهبود پیدا کرده. بالای پنل جلوی آیفون 16 میتونید محفظه لنز سلفی به همراه سنسورهای اطرافش رو ببینید که چند سالی هست به این شکل در اومده.
چیدمان دوربینها
همونطور که در ابتدا گفتیم، مهمترین ویژگی برجسته آیفون 16 که اونو از نسلهای قبلی و نسخههای پرو متمایز کرده، همین چیدمان دوربینهاست. برخلاف چند نسل قبلی که حتی مدلهای با دو دوربین، داخل جزیره مربعی قرار میگرفتن، حالا اپل تصمیم گرفته به چیدمان سابق (مثل آیفون X) برگرده و لنزها رو زیر هم به صورت عمودی بچینه. تفاوت چیدمان دوربینها در این گوشی با آیفونهای X و XS در اینه که در این گوشی، لنزها خیلی بزرگتر انتخاب شدن.
استانداردهای محافظتی
آیفون 16 ضدآبه. این، موضوع تازهای نیست و در نسلهای قبلی هم وجود داشت. شرکت اپل تونسته برای این گوشی، گواهینامه IP68 رو دریافت کنه که یعنی تا 30 دقیقه تا عمق 6 متری آب سالم میمونه. مثل همیشه، توصیه میکنیم خیلی اعتماد نکنید و بیشتر مراقب گوشیتون باشید. همچنین این گوشی رو میتونید توی محیطهای کارگاهی که ذرات گرد و غبار خیلی ریز توی هوا هستن، استفاده کنید و آسیبی به سخت افزار گوشی وارد نمیشه.
بررسی صفحه نمایش iPhone 16
کپی اند پیست! همون صفحه نمایشی که روی آیفون 15 وجود داشت رو حالا میتونید روی آیفون 16 هم ببینید. نمایشگر 6.1 اینچی از نوع OLED که از Dolby Vision و HDR10 پشتیبانی میکنه و میتونه به نرخ تازهسازی (رفرش ریت) 60 هرتزی برسه که برای گوشی با این قیمت، اصلاً خوب نیست. گرچه آیفون 16 بخاطر پردازنده قدرتمندش، خیلی از بازیها رو به راحتی اجرا میکنه اما پشتیبانی نکردن از رفرش ریت 120 هرتزی یه نقطه ضعف محسوب میشه.
رزولوشن نمایشگر 1179 در 2556 پیکسل با تراکم پیکسلی 460ppi در نظر گرفته شده تا فیلم و سریالهایی که با گوشی نگاه میکنید، پر از رنگها و جزئیات باشن. روشنایی نمایشگر در حالت تنظیم دستی به 857 نیت و در حالت تنظیم خودکار به 1708 نیت میرسه که واقعاً روشنایی فوقالعادهایه. کلاً آیفون در زمینه روشنایی صفحه نمایشهاش یه سر و گردن بالاتر از رقباش عمل میکنه. باید اشاره کنیم که روی صفحه نمایش این گوشی محافظ سرامیکی نسل جدید اپل کشیده شده و ازش در برابر خط و خش و ضربه محافظت میکنه.
بررسی گوشی iPhone 16 از نظر باتری
باتری گوشیهای اپل همیشه عجیب و غریبه! با اینکه ظرفیت باتریهاش خیلی بالا نیست اما بخاطر پردازندهای که دارن، شارژدهی بالایی دارن. آیفون 16 به باتری 3561 میلیآمپر ساعتی مجهز شده که به اندازه حدود 200mAh از باتری آیفون 15 بیشتره. چندتا تغییر مهم در باتری و شارژدهی این گوشی به وجود اومده که خوبه تک تک بهشون اشاره کنیم.
آیفون 16 میتونه با شارژر 30 واتی شارژ بشه که در مقایسه با شارژر 20 واتی نسل قبل، یه حرکت مثبت به شمار میره. حتی در حالت شارژ وایرلس هم با توان 15 واتی میتونه شارژ رو انجام بده که بازم نسبت به آیفون 15 افزایش رو نشون میده. با این حال، هنوز در زمینه سرعت شارژ شدن، آیفونها جزو گوشیهای فاجعه به حساب میان!
باتری آیفون 16 در عرض 15 دقیقه 33 درصد و در عرض 30 دقیقه تا 59 درصد شارژ میشه. این در حالیه که برای شارژ کامل به 1 ساعت و 42 دقیقه زمان نیاز داره! آخه چرا؟! باتری 3561mAh چرا باید دو ساعت طول بکشه که شارژ بشه؟!
اما خبر خوب اینه که ماندگاری باتری آیفون 16 واقعاً خوبه. طبق تستهایی که انجام شده، با یه بار شارژ کردن گوشی میتونید تا 19 ساعت 32 دقیقه به صورت استاندارد ازش استفاده کنید. تا 26 ساعت برای مکالمه، تا 16 ساعت برای وبگردی، تا 20 ساعت برای تماشای فیلم و تا 9 ساعت برای بازی، شارژ در اختیارتون قرار میده که واقعاً ماندگاری شارژ خیلی خوبیه.
به طور کلی، مشکل باتری، همیشه، پاشنه آشیل آیفونها بوده و این صحنه که کاربرهای آیفون هرجا میرن اول از همه شارژر گوشیشونو به پریز برق میزنن تا شارژش کنن، یکی از تراژیکترین صحنههای تاریخ تکنولوژیه!
بررسی دوربینهای گوشی iPhone 16
آیفون 16 برای کسایی که انتخابش کردن، شگفتی خیلی زیادی نداره. شاید وجود دکمه Camera Control که با فشار دادنش مستقیم وارد بخش عکاسی میشید و میتونید تنظیمات نور و کنتراست رو باهاش تنظیم کنید، یه مقدار شما رو به وجد بیاره ولی از نظر خود دوربینها، چیزی در حد معمولیه. در قاب پشت این گوشی، لنز 48 مگاپیکسلی به عنوان دوربین اصلی و لنز 12 مگاپیکسلی به عنوان دوربین اولترا واید دیده میشه و برای دوربین سلفی از لنز 12 مگاپیکسلی استفاده شده. خبری از لنز تله فوتو نیست.
دوربین اصلی
دوربین اصلی آیفون 16 کیفیت 48MP داره که در حالت پیشفرض، عکسهایی با کیفیت 12MP میگیره. این لنز، دریچه دیافراگم f/1.6 داره و از قابلیتهای OIS برای جلوگیری از تار شدن تصاویر بخاطر لرزش دست و PDAF برای فوکوس خودکار روی سوژه بهره میبره. برای بررسی کیفیت این دوربین، از تستها و نتایج وبسایت جهانی dxomark استفاده کردیم.
این دوربین 48 مگاپیکسلی عکسهایی با روشنایی و کنتراست خوبی ثبت میکنه، رنگ پوست افراد کاملاً طبیعیه، محدوده دینامیکی خوبی رو پشتیبنی میکنه و دیگه خبری از گرمتر کردن عکسها نیست. در نسلهای قبلی، عکسهای آیفون به گرمی و رنگهایی مثل نارنجی و زرد گرایش داشت ولی در آیفون 16 همون رنگ طبیعیای که میبینید، ثبت میشه.
عکاسی در شب با این دوربین، نتایج متوسطی داره؛ میتونید عکسهای خوبی در نور کم بگیرید اما باید بدوند که نویزهای عکس تقریباً زیاده و سایهها و نورها در خیلی از بخشهای تصویر قابل تفکیک نیستن و با هم ترکیب شدن.
اما برای عکاسی پرتره، این دوربین 48 مگاپیکسلی میتونه عکسهای خوبی براتون بگیره. میزان بوکه کردن عکسهای پرتره در حد قابل قبولیه و امتیازهای خوبی از این جهت بدست آورده. تفکیک سوژه از پسزمینه، خیلی طبیعی انجام شده و از این نظر میشه باهاش عکسهای پرتره خوبی گرفت.
دوربین اصلی آیفون 16 میتونه فیلمهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه ضبط کنه. این دوربین به لرزشگیر اپتیال مجهز شده تا فیلمهای نرم و بدون لرزشی ضبط بشه. در ضمن، سیستم جدید ضبط صدای استریو، برای دوربین این گوشی هم فعال شده که میتونید، صداهای نویز محیط رو در همون حین فیلمبرداری، حذف کنید.
دوربین اولترا واید
دوربین 12 مگاپیکسلی فوق عریض آیفون 16 دریچه دیافراگم f/2.2 داره و میتونه تا زاویه 120 درجهای عکس بگیره. به طور کلی، کیفیت عکسهای این دوربین در سطح قابل قبولیه؛ نویز خیلی کمی دیده میشه و رنگها و کنتراست به واقعیت خیلی نزدیکه. اما محدوده دینامیکی این دوربین به طور محسوسی، کمتر از دوربین اصلیه. این دوربین به فوکوس خودکار مجهز شده و میتونید ازش برای عکاسی ماکرو هم استفاده کنید که عکسهای تمیز و دقیقی ثبت میکنه.
دوربین سلفی
آیفون 16، دوربین سلفیش رو از آیفون 15 قرض گرفته و دقیقاً همون کیفیتی رو میبینید که در نسل قبلی وجود داشت. جزئیات عکسهای سلفی بسیار خوب ثبت میشن و رنگ پوست و شفافیت و وضوح تصاویری که از اشخاص گرفته میشه، واقعاً خوبه. البته وقتی نور محیط کم میشه، وضوح تصاویر سلفی کاهش پیدا میکنه اما در محیطهای با نور مناسب، هیچ مشکلی در این زمینه وجود نداره. سنسورهای مختلف تشخیص عمق در کنار دوربین 12 مگاپیکسلی، عکسهای سلفی خوبی رو ثبت میکنن.
این دوربین هم مثل دوربین اصلی آیفون 16، میتونه فیلمهایی با کیفیت 4K و نرخ 60 فریم بر ثانیه ضبط کنه. حتی میتونید کیفیت رو روی 1080p قرار بدید و با نرخ 120 فریم بر ثانیه فیلم بگیرید. خوشبختانه این دوربین به لرزشگیر مجهزه و فیلمهاتون لرزش زیادی نخواهند داشت.
بررسی سختافزار گوشی آیفون 16
یکی از جذابترین بخشهای آیفون 16 که خب خیلیا رو به سمت این گوشی میکشونه اینه که از تراشه جدید A18 اپل براش استفاده شده. این تراشه 3 نانومتری، یه پیشرفت بزرگ در گوشی پایه آیفون 16 محسوب میشه و در تستهای بنچمارک هم نتایج خیلی خوبی بدست آورده. در تستها، این تراشه حتی تونسته از پردازنده آیفون 15 پرو هم بالاتر قرار بگیره. در تستهای مربوط به عملکرد تک هستهای این تراشه تا 26 درصد و در عملکردهای چندهستهای تا 24 درصد بهتر از تراشه آیفون 15 عمل کرده.
شاید تنها مشکل این تراشه، میزان داغ شدن بدنهش باشه که نسبت به نسل قبلی یه کم داغتر میکنه. در حالی که آیفون 15 نهایتاً به دمای 44.3 درجه سانتیگراد میرسید، آیفون 16 دماش تا 47.3 درجه سانتیگراد میرسه که خب خیلی آزاردهنده نیست. در کنار این، باید اشاره کنیم که آیفون 16 با رم 8 گیگابایتی روانه بازار شده و حافظههای 128 تا 512 گیگابایتی داره. پیشرفت گوشی در زمینه رم رو میتونید در این قسمت هم ببینید.
چندتا نکته سختافزاری هم هست که خیلی سریع بهش اشاره کنیم؛ آیفون 16 از وای فای 7 پشتیبانی میکنه و بلوتوث نسخه 5.3 داره اما پورت شارژش USB Type-C 2.0 هست که برای انتقال فایلها، سرعتش پایینه.
سیستم عامل و رابط کاربری
این گوشی با سیستم عامل iOS 18 روانه بازار شد اما تا این لحظه میتونید، اونو به iOS 18.2 آپدیت کنید که قابلیتهای خاص هوش مصنوعی براش فعال بشه. iOS 18 به طور ویژه روی قابلیتهای هوش مصنوعی اپل کار کرده و دسترسی به ربات ChatGPT و اتصالش به Siri جزو تغییراتیه که شاید دوست داشته باشید ازشون استفاده کنید؛ البته این قابلیتهای توی ایران فیلتر هستن! اما میتونید از نرمافزارهای ادیت فیلم و عکس متصل به هوش مصنوعی آیفون 16 یا شخصیسازی آیکونها و منوی گوشی، لذت ببرید.
اسپیکر
این گوشی به دو اسپیکر مجهز شده که میتونن صدا رو به صورت استریو تولید کنن. تفکیک صداهای زیر و بم، خیلی خوب انجام شده و از نظر حجم صدا هم شاهد پیشرفتهایی هستیم. در حالی که نسل قبلی، نهایتاً 81.6 دسی بل صدا تولید میکرد، در اسپیکرهای آیفون 16 شاهد صدای با حجم 90.4 دسی بل هستیم که پیشرفت خوبیه.
آیا آیفون 16 ارزش خرید داره؟
گوشی آیفون 16 اپل با توجه به حافظههای 128 تا 512 گیگابایتی که داره، در بازار ایران با قیمتهای بین 60 تا 80 میلیون تومان به فروش میرسه. نسل قبلی قیمتی حدود 10 میلیون ارزونتر داره و این سوال رو میشه مطرح کرد که واقعاً ارزش داره هزینه بیشتری کنیم و آیفون 16 رو بخریم؟ بله و نه! بله، چون طراحی آیفون 16 تغییر کرده، رنگهاش جذابتر شده، پردازنده قدرتمندتری براش در نظر گرفته شده، از قابلیتهای هوش مصنوعی پشتیبانی میکنه، دکمه جدید Camera Control داره و اسپیکرهاش صدای بلندتری تولید میکنن. ارزش خرید نداره، چون با این مبلغ میتونید آیفون 15 پرو مکس بخرید که دوربین تله فوتو، نمایشگر بزرگتر و امکانات بیشتری داره.
پس اگه آیفون 13 دارید و میخواید یه آیفون خوش دست جدید بخرید سراغ آیفون 14 و 15 به خاطر چند میلیون ارزون تر نرید و مستقیم برید سراغ آیفون 16. اگه هم با اندازه سری پرو مکس اوکی هستید و امکانات و قدرت براتون مهم تره بهترین آیفون تو این رنج در شرایط فعلی بازار میتونه آیفون 15 پرو مکس باشه.