با این 11 ترفند گوشی اندرویدی خود را همیشه ایمن نگه دارید
1 دقیقه خوانده شدهاینجا 11 ترفند ساده و کاربردی را آموزش خواهیم داد که میتوانند به ایمن تر نگه داشتن گوشی اندرویدی شما کمک بزرگی کنند.
در سالهای اخیر گوشیهای موبایل به همراهانی همیشگی برای کاربران تبدیل شدهاند و دامنه کاربری آنها بسیار فراتر از برقراری تماس و ارسال پیامها رفته است. بسیاری از ما تقریبا تمامی اطلاعات و اسناد شخصی مهم خود را روی گوشیمان نگهداری میکنیم. به همین دلیل امنیت گوشیهای موبایل اهمیت فراوانی برای اکثر ما داشته و عدم رعایت نکات امنیتی میتواند ضررهای سنگینی برایمان در پی داشته باشد. در ادامه به معرفی چندین ترفند مهم میپردازیم که به کمک آنها میتوانید گوشی اندرویدی خود را همواره ایمن نگه دارید.
11 ترفند برای ایمن نگه داشتن دائمی گوشی های اندرویدی
نکاتی که در ادامه معرفی میشوند عموما ساده بوده و نیازی به انجام فرآیندهای پیچیده یا نصب اپلیکیشنهای عجیب ندارند. بنابراین توصیه میکنیم با رعایت آنها ایمنی و امنیت گوشیتان را تضمین کنید.
به شبکههای وای فای نامطمئن وصل نشوید
شبکههای رایگان وای فای، خصوصا در مکانهایی مثل فرودگاهها یا پاساژها از جمله مهمترین بسترهای آسیب دیدن امنیت گوشی شما هستند. این شبکهها عموما فاقد رمزگذاریهای مطمئن هستند و به همین دلیل به هکرها اجازه میدهند که راحتتر به اطلاعات دستگاه شما دسترسی پیدا کنند.
به همین دلیل توصیه میکنیم تا جایی که میتوانید به شبکههای رایگان متصل نشوید و در مکانهای عمومی بهجای استفاده از اینترنت رایگان سراغ اینترنت داده بروید؛ حتی اگر مجبورید برای آن هزینه پرداخت کنید. البته اگر واقعا چارهای جز استفاده از اینترنت عمومی رایگان ندارید، راهکار مناسب برای شما استفاده از یک وی پی ان مطمئن برای رمزگذاری دادههایتان است تا هکرها نتوانند به اطلاعات شخصی و حیاتیتان دسترسی پیدا کنند.
دسترسی اپلیکیشنهای مختلف به قابلیتهای گوشی را بهطور دائم پایش کنید
بسیاری اوقات هنگامی که یک اپلیکیشن جدید را روی گوشیتان نصب میکنید، حین اجرای آن برای بار نخست با عجله و بدون توجه به جزئیات دسترسیهای مختلفی را برای آن اپلیکیشن فعال میکنید؛ دسترسیهایی که میتوانند بعدها برایتان مایه دردسر شوند.
برای همین توصیه ما این است که هر از گاهی دسترسی اپلیکیشنهای مختلف به قابلیتهای سیستمی گوشیتان را چک کنید و آنهایی که به نظرتان غیرضروری میرسد را غیرفعال کنید. برای مثال، برخی اپلیکیشنها واقعا نیازی ندارند که به دوربین، موقعیت یا میکروفون گوشی شما دسترسی داشته باشند! بنابراین با غیرفعال کردن آنها میتوانید گوشی اندرویدی خود را تا حد زیادی ایمن نگه دارید.
قابلیت Find My Device را فعال نگه دارید
Find My Device یکی از کاربردیترین قابلیتهای ایمنی گوشیهای اندرویدی به شمار میرود که امکان موقعیتیابی دائمی دستگاه روی نقشه و پیدا کردن آن در صورت گمشدن را فراهم میکند. به کمک این قابلیت حتی در صورتی که گوشیتان به سرقت برود میتوانید آن را از راه دور فرمت کرده و اجازه دسترسی سارقین به اطلاعات شخصیتان را از آنها سلب کنید.
حتی اگر روی گوشی خود از رمز، الگو یا سایر معیارهای امنیتی استفاده میکنید توصیه میکنیم قابلیت Find My Device را فعال کنید تا خاطرتان از بابت امنیت اطلاعاتتان در صورت سرقت راحتتر شود. حادثه خبر نمیکند!
قابلیتهای Theft Detection Lock و Offline Locking را فعال کنید
یکی از نگرانیهای بزرگ کاربران گوشیهای موبایل دزدیده شدن دستگاه حین استفاده در خیابان یا دیگر مکانهاست. قابلیت قفل کردن دستگاه در صورت شناسایی سرقت برای برطرف کردن همین مشکل معرفی شده است. در صورتی که این قابلیت را روی گوشیتان فعال کنید، اندروید با استفاده از حسگرهای مختلف و هوش مصنوعی قاپیده شدن دستگاه از دست کاربر را شناسایی کرده و بلافاصله دستگاه را قفل میکند.
دیگر ویژگی جذاب نسخههای اخیر اندروید نیز «قفل آنلاین» است. این قابلیت بهطور خاص روی فعالیتهای غیرطبیعی مثل آفلاین شدن طولانیمدت دستگاه یا تلاشهای ناموفق متوالی برای آنلاک کردن آن متمرکز است و در صورت شناسایی چنین رفتارهای غیرمنطقی، دستگاه را بهطور خودکار قفل میکند تا از امنیت دادههای شما محافظت کند.
دسترسی به تنظیمات سریع از طریق لاک اسکرین را غیرفعال کنید
دیگر فعالیتی که از طریق آن میتوانید گوشی اندرویدی خود را ایمن نگه دارید غیرفعال کردن امکان دسترسی به تنظیمات سریع (Quick Settings) از لاک اسکرین است. به کمک این ویژگی میتوانید مطمئن باشید که کسی نمیتواند بدون آنلاک کردن دستگاه تنظیمات کلیدی دستگاه مثل موقعیتیابی، حالت هواپیما و موارد دیگر را دستکاری کند.
این ویژگی در صورتی که گوشیتان دست افراد نااهل بیفتد میتواند تا حد زیادی مانع از آسیب دیدن دستگاه شما شود.
همیشه از حالت کاوش امن (Safe Browsing) استفاده کنید
اگر کاربر گوشی اندرویدی باشید، به احتمال زیاد برای گشت و گذار در اینترنت از مرورگر گوگل کروم استفاده میکنید. اگر چنین است توصیه میکنیم برای محافظت از گوشی خود در برابر وبسایتها و دانلودهای آلوده همواره از مد گشت و گذار امن (Safe Browsing) استفاده کنید. از این طریق میتوانید تا حد زیادی خود را در برابر حملات فیشینگ و وبسایتهای مخرب ایمن کنید و از خطرات اینچنینی در امان بمانید.
بهطور پیشفرض، تنظیمات امنیتی مرورگر گوگل کروم روی محافظت استاندارد (Standard Protection) تنظیم شده. با این وجود میتوانید با فعال کردن قابلیت Enhanced Protection در بخش تنظیمات، سطح ایمنی دستگاه را افزایش دهید.
از لینکها و ایمیلهای مشکوک دوری کنید
یکی از بزرگترین عواملی که میتواند امنیت گوشی موبایل شما و دادههایی که روی آن ذخیره کردهاید را به خطر بیندازد، کلیک روی لینکهای مشکوک، ایمیلهای ناشناس و فایلهای پیوست درون آنهاست. اگر نمیخواهید گرفتار بدافزارها و ویروسها شوید و امنیت اطلاعاتتان به خطر بیفتد توصیه میکنیم در باز کردن ایمیل، پیامک و یا صفحاتی که محتوای اطلاعات ناآشنا هستند نهایت دقت را داشته باشید.
قبل از این که وارد یک ایمیل شوید حتما جزئیات نام فرستنده را بهطور دقیق بررسی کنید و در صورت وجود ایراداتی مانند غلطهای املایی واضح در نام هرگز آنها را باز نکنید؛ زیرا این دسته ایمیلها معمولا یا با اهداف فیشینگ برای شما ارسال شدهاند و یا قصد دسترسی به اطلاعات شخصیتان را دارند.
این مساله در خصوص پیوست ایمیلهای نیز صدق میکند. حتما از ماهیت فایل پیوست مطمئن شوید و اگر کوچکترین شکی به محتوا یا جزئیات آن دارید به هیچ وجه فایل پیوست مربوطه را باز نکنید.
بهطور پیوسته گوشی خود را اسکن کنید
حتی اگر کاملا محتاط باشید باز هم این امکان وجود دارد که یکی از اطلاعات یا فایلهای دانلود شده توسط گوشی شما آلوده باشد و خطر دستگاهتان را تهدید کند. به همین دلیل توصیه میکنیم همانند کامپیوترتان، گوشی اندرویدی خود را نیز بهطور پیوسته توسط نرم افزارهای آنتی ویروس چک کنید.
انجام این کار نه تنها خیال شما را از بابت پاک بودن دستگاه راحت میکند، بلکه در صورت وجود هرگونه خطر، آن را کاملا برطرف نموده و مانع از پیشروی آن میشود.
استفاده از NFC در حالت قفل صفحه نمایش را مسدود کنید
بدون شک نمیتوان منکر تاثیر NFC در پیشرفت فرآیند پرداختهای موبایلی و بسیاری اتفاقات دیگر شد. با این وجود در صورتی که مراقب نباشید، این سیستم ارتباطی میتواند باعث وارد شدن ضررهای مالی و امنیتی فراوان به شما شود.
یکی از مهمترین ترفندهایی که میتوانید برای ایمن نگه داشتن گوشی اندرویدی خود در استفاده از NFC به کار بگیرید، فعالسازی گزینه Require device unlock for NFC است تا در شرایطی که گوشی شما قفل باشد امکان استفاده از NFC وجود نداشته باشد. به این ترتیب حتی در صورتی که کسی گوشی موبایل شما را بدزدد نیز قادر نخواهد بود از سیستم پرداخت موبایلی آن استفاده کند.
اپلیکیشنهای خود را تنها از گوگل پلی دانلود کنید
بر خلاف آیفون، گوشیهای اندرویدی امکان سایدلود کردن اپلیکیشنها را به کاربران داده و اجازه دانلود اپلیکیشن از فروشگاههای شخص ثالث را در اختیار آنها قرار میدهند. با این وجود اگر ایمنی گوشی موبایلتان برایتان اهمیت دارد توصیه میکنیم حتما اپلیکیشنهایتان را از فروشگاه گوگل پلی دانلود کنید.
نه تنها اپلیکیشنهای دانلود شده از گوگل پلی تحت چندین مرحله بررسیهای امنیتی قرار میگیرند، بلکه Google Play Protect نیز پیش از دانلود و نصب، یک بار دیگر آنها را اسکن و بررسی میکند تا از سالم بودن هریک اطمینان حاصل کند. در صورتی که Google Play Protect تشخیص دهد خطری در کمین است این مساله را از طریق اعلان به کاربر نمایش داده و ضمن اخطار دادن به او اقدامات لازم را انجام میدهد.
همیشه گوشی خود را بهروز نگه دارید
آپدیتهای اندروید علاوه بر این که قابلیتهای جدید نرم افزاری را در اختیار کاربران گوشیهای مجهز به این سیستم عامل قرار میدهند، بلکه بسیاری ایرادات نرم افزاری و حفرههای امنیتی این دستگاهها را نیز برطرف کرده و بهطور کلی دستگاه را ایمنتر میکنند. بنابراین ضروری است که هر زمان اعلان مربوط به نصب جدیدترین نسخه اندروید را در گوشیتان مشاهده کردید، بدون تاخیر و معطلی جدیدترین نسخه این سیستم عامل را روی دستگاه نصب کنید.
این مساله بهطور کامل در مورد اپلیکیشنها نیز صدق میکند. در خصوص اپلیکیشنها میتوانید قابلیت آپدیت خودکار را نصب کنید تا بهمحض انتشار آپدیت جدید برای اپلیکیشنها بتوانید در سریعترین زمان ممکن آن را دریافت کنید. دقت کنید که اپلیکیشنها نیز ممکن است بهدلیل ایرادات نرم افزاری و امنیتی در معرض نفوذ هکرها قرار گرفته و امنیت اطلاعات شما را به خطر بیندازند. بنابراین ضروری است که همواره بروزترین نسخه از اپلیکیشنها را روی گوشیتان نصب داشته باشید.
جمعبندی؛ آیا اندروید سیستم عامل مطمئنی است؟
بهطور کلی اندروید سیستم عامل مطمئنی است. با این وجود اگر مواظب نباشید ممکن است ویروسها، بدافزارها یا هکرها به گوشیتان نفوذ کرده و امنیت شما را به خطر بیندازند. ترفندهایی که در این متن معرفی شدهاند میتوانند کمک بزرگی به ایمن تر کردن گوشی موبایل شما کنند و خیالتان را از بابت خطرهای سایبری راحت کنند.