د. سپتامبر 8th, 2025

pmcm

پایگاه مرکزخبر کامپیوتر و موبایل

استفاده از موبایل در توالت خطر ابتلا به بواسیر را افزایش می‌دهد

1 دقیقه خوانده شده

توالت برای بسیاری افراد به یک پناهگاه برای فرار از شلوغی‌های زندگی و داشتن چند دقیقه زمان شخصی تبدیل شده است. اما در سال‌های اخیر افراد در توالت سرگرم اسکرول‌کردن شبکه‌های اجتماعی می‌شوند و این امر اکنون به یک مسئله پزشکی نگران‌کننده تبدیل شده است. محققان شواهدی ارائه داده‌اند که بسیاری از پزشکان مدت‌هاست به آن مشکوک بودند: استفاده منظم از موبایل در توالت، خطر ابتلا به بواسیر (هموروئید) را افزایش می‌دهد.

براساس گزارش CNN، تحقیق جدید نشان می‌دهد افرادی که به‌طور منظم در توالت از گوشی خود استفاده می‌کنند، ۴۶ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بواسیر قرار دارند.

دکتر «تریشا پاسریچا» (Trisha Pasricha)، متخصص گوارش دانشکده پزشکی هاروارد، می‌گوید: «مدل کسب‌وکار اپلیکیشن‌های شبکه‌‌های اجتماعی این است که حواس ما را پرت کنند، باعث شوند گذر زمان را فراموش کنیم و ما را به الگوریتم معتاد کنند. ما تازه درحال درک این موضوع هستیم که موبایل‌ها چقدر بر جنبه‌های مختلف زندگی ما تأثیر می‌گذارند.»

چرا استفاده از موبایل در توالت خطر ابتلا به بواسیر را افزایش می‌دهد؟

هموروئید به تورم و بزرگ‌شدن رگ‌ها در ناحیه رکتوم و مقعد به دلیل افزایش فشار گفته می‌شود. به گفته متخصصان، نشستن طولانی‌مدت روی کاسه توالت باز، این خطر را به شدت افزایش می‌دهد، زیرا در این حالت هیچ تکیه‌گاهی برای «کف لگن» وجود ندارد. این وضعیت باعث می‌شود که ناحیه رکتوم فشرده و خون در آن جمع شود که به مرور زمان منجر به تورم رگ‌ها می‌شود.

رابطه موبایل و بواسیر

علاوه‌براین، وضعیت بدن هنگام استفاده از گوشی نیز مشکل‌ساز است. افراد معمولاً هنگام نگاه‌کردن به گوشی خود به جلو خم می‌شوند. این حالت، زاویه طبیعی رکتوم را تغییر می‌دهد و عمل دفع را دشوارتر می‌کند، درحالی‌که حالت چمباتمه (اسکات) برای حرکت روان روده، ایده‌آل‌تر است.

نکته جالب توجه در این مطالعه این است که مشکل اصلی، صرفاً مدت زمان نشستن است و نه لزوماً یبوست یا زورزدن. دکتر پاسریچا توضیح می‌دهد: «افرادی که از موبایل استفاده می‌کردند، لزوماً یبوست بیشتری نداشتند یا برای دفع، زور بیشتری نمی‌زدند. فرضیه من این است که استفاده از گوشی هوشمند باعث می‌شود بالشتک‌های هموروئیدی پرخون و برجسته شوند و این همان چیزی است که به هموروئید منجر می‌شود.»

داده‌های این تحقیق بر روی ۱۲۵ بزرگسال انجام شد که آزمایش کولونوسکوپی انجام دادند. آن‌ها همچنین به سؤالاتی درباره عادات رفتن به توالت ازجمله اسکرول‌کردن گوشی در دستشویی پاسخ دادند و مشخص شد که ۶۶ درصدشان به‌طور منظم در توالت از گوشی استفاده می‌کنند. همچنین، حدود ۳۷ درصد از کاربران گوشی‌های هوشمند بیش از پنج دقیقه در توالت می‌مانند، درحالی‌که تنها ۷ درصد از کسانی که از گوشی استفاده نمی‌کنند، بیشتر از پنج دقیقه در توالت زمان می‌گذرانند.

اگرچه این مطالعه بر روی افراد ۴۵ سال به بالا انجام شده است، اما متخصصان معتقدند که نتایج آن به شدت برای جوانان نیز صدق می‌کند، زیرا آن‌ها بیشترین وابستگی را به گوشی‌های خود دارند. پزشکان گزارش می‌دهند که شاهد افزایش تشخیص مشکلات هموروئید در جوانان هستند و در کنار عواملی مانند رژیم غذایی کم فیبر و چاقی، اسکرول‌کردن بی‌هدف در توالت را یکی از عوامل اصلی می‌دانند.

دکتر «هیما گانتا» (Hima Ghanta)، جراح کولورکتال مرکز پزشکی Holy Name در نیوجرسی، می‌گوید:

«در بسیاری از موارد زندگی به ما گفته می‌شود که عجله نکنیم و از لحظه لذت ببریم، اما توالت جای این کار نیست.»

درکل متخصصان گوارش برای کاهش خطر ابتلا به بواسیر توصیه‌هایی دارند:

  • «گوشی خود را به دستشویی نبرید.»
  • «زمان خود را محدود کنید.» اگر مجبور به‌ بردن گوشی هستید، زمان خود را به ۳ تا ۵ دقیقه محدود کنید. می‌توانید از یک تایمر استفاده کنید.
  • «اگر اتفاقی نیفتاد، بلند شوید.» دکتر پاسریچا توصیه می‌کند: «اگر در عرض پنج دقیقه اتفاق جادویی رخ نداد، دیگر هم رخ نخواهد داد. بهتر است بلند شوید و بعداً دوباره امتحان کنید تا اینکه بنشینید و منتظر بمانید.»

یافته‌های این پژوهش در ژورنال PLOS One منتشر شده است.

درباره تیم تولید محتوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *